Interessante ting

Oldenår.

På mit bryggersbord står et stort glas pralebønner, aldrig har jeg haft så stor en høst af bønner.

Det gælder nu også andre ting f.eks. bog fra bøgetræer, det var lige før der var snedriver af bog, jeg har læst at når der er så mange bog, kaldes det oldenår, en svensk forsker mener at have fundet belæg for, at der rent faktisk er hele ni årsager til, at det bliver oldenår, bla. bestemt antal soltimer, temperatur, nedbør, luftfugtighed osv. i perioden fra midt juni til midt juli, for at det bliver oldenår året efter.

***

Min nabo Kirsten og Knud har et nøddetræ i deres hegn, en dag spurgte jeg om de samlede nødder, svaret var nej efterfulgt af "du må gerne samle dem" Jeg syntes de var lidt for grønne til at samle, så jeg ville vente nogle flere dage.

Jeg kunne se nøddetræet fra min plads ved spisebordet, og en morgen så jeg et egern suse rundt under nøddetræet, lige så hurtigt det kom, lige så hurtigt var det væk. Jeg holdt øje og den arbejdede hver formiddag, den havde ikke respekt for bilerne, mange måtte bremse op , for ikke at køre over den, jeg håber den klarer forrådsindsamlingen med livet i behold, behøves jeg at sige, jeg samlede ikke nødder.

***

MØN.

Vi har været på en 4 dages ferie på Møn. Vi boede i Stege på Hotel Resident Møn. Da vi ankom, fik vi at vide, stedet stammede fra 1703, hvor den var bygget til Navigationsskole, skolen blev ingen succes, og blev derefter lavet om til tugthus for kvinder.

I 1851 blev stedet lavet om til et sindssygehospital, som lukkede omkring år 2000.

Jeg må indrømme, jeg startede med at være lidt beklemt, vinduet i værelset sad så højt, at man lige kunne se ud, når man stod op. Hvem har siddet her inde og haft det rigtig dårligt?

Det gik nu hurtigt over, og vi havde en fantastisk ferie.

Vi havde vores cykler med, og havde flere cykelture i flotte omgivelser, bl.a. Møns Klint og Liselund slotspark.

Vi skulle også se Nyord, en lille ø ved Møn. Engene er et af Danmarks vigtigste steder for gæs, ænder og vadefugle, biler skulle parkeres uden for byen, og da vi nåede den lille rundkirke, stod der på døren, luk venligst døren for svalerne.

Vi afsluttede turen ved Gisselfeldt, Camp Adventure, hvor vi var oppe i det 45 m. høje udsigtstårn, selv dårligt gående kunne komme der op, der var en svag stigning, turen op var 650 m. lang, turen til tårnet var  ca. 1 km. på fin træbro hele vejen og 1 km. tilbage en anden vej hjem i smukke, smukke omgivelser.

Halvvejs oppe begyndte højdeskrækken, en ung mand havde sat sig på broen, og ville ikke længere, så sagde jeg til mig selv, der er kun 1 mtr. ned, der er kun 1 m. ned, og så kun ned på træbroen, jeg nåede op men var lidt nervøs, fantastisk udsigt, i godt vejr kunne man se Øresundsbroen. På vejen tilbage kom vi forbi et område med,"tror jeg nok" skræppeblade og den mest fantastiske fuglesang.

En tur der varmt kan anbefales.

***

Vi var på Rosenholm Julemarked, jeg syntes disse kjoler er genialt tænkt.

***

Jeg har fået dette fine hjerte af min kusine Karin, det er jeg meget beæret over, behøves jeg at sige at hun er kattetosset.