OPSKRIFT PÅ JULEAND

MARIES JULEAND

 

Anden tages ud 2 dage før, og stilles i køleskab, 3 timer før ser du efter om anden er tøet helt op, hvis ikke så tag den ud af køleskabet.

*

Gør anden ren indvendig og pil fjerrester af udv. (det tager længere tid end du regner med), op til 1/2 time pr. and.

*

Anden gnides indvendig med 1 spiseske salt, fyldes med æbler og svesker (ca. 2 æbler og 20 svesker) gnid salt udvendig på anden.

*

Læg den i en bradepande, med brystet op af, kråse, hals m.m. lægges op af anden i bradepanden, så hældes der koldt vand ved, som står halvt op i bradepanden.

*

Bradepanden sættes nederst i forvarmet ovn ved 225 grader i alm. ovn (ikke varmluft) skal stå 10 min. ved 225 grader, hvorefter der skrues ned til 170 grader, ander skal stå urørt i 2 timer ialt, uden at åbne ovnlågen, dampen derinde mørner anden.

*

efter 2 timer hældes skyen (vandet) fra, og gemmes til sovs, anden sættes nu øverst i ovnen på 225 grader 10 - 15 min. når det er i orden slukkes ovnen, en grydelap sættes i klemme i ovnlågen, så står anden 1/2 time og hviler, så er den klar til at klippe.

*

Skum fedtet af skyen og hæld det i en gryde, så det passer med melet til sovsen og bag sovsen op med det tilbageværende sky, smag til med salt.

*

Er kartoflerne færdige 20 min. før anden er klar, hældes vandet fra, hvorefter der ligges et viskestykke over gryden og derefter låget, pak derefter  gryden ind i et håndklæde eller tæppe, så er kartoflerne varme når de skal på bordet.

 

 2 timer i lukket ovn

15 min. for fuld blus           = 2,45 timer.

1/2 time i slukket ovn